Dit kan ik praktisch voor je betekenenMiddels cognitieve gedragstherapie help ik je grip op je gedachten te krijgen. Angst wordt aangestuurd door negatieve gedachten. Gedachten worden ingegeven door oud materiaal, oude opgedane (negatieve) ervaringen. 

In plaats van in ditzelfde onveranderde negatieve gedachtepatroon te blijven, help ik je uit dit patroon te komen.


Ook werk ik met exposure in vivo. Hierbij laat ik je met gezamenlijk afgesproken kleine stapjes steeds meer blootstellen aan datgene waar je bang voor bent. Om dan te ontdekken dat waar je bang voor bent niet plaatsvindt.

Wat onderschat wordt bij tandartsangst is dat behalve angst voor pijn ook angst voor controleverlies of machteloosheid soms de aansturing van de angst is. Situaties uit het verleden waarover je geen controle had en je toen een gevoel van machteloosheid gaven, kunnen een trigger zijn voor angst voor een behandeling bij een tandarts nu. Dat kan al te maken hebben met het feit dat je (wat machteloos) achterover ligt.

Grensoverschrijdende ervaringen uit het verleden kunnen maken dat je extra controle wil hebben in onvoorspelbare situaties. En de controle over een tandartsbehandeling is relatief laag. Je hebt je tenslotte over te geven aan de kennis en kunde van een tandarts.
Hoe meer controle je kan hebben over de behandeling, hoe minder groot je angst zal zijn. Daarvoor is het belangrijk dat we samen gaan kijken wat je nodig hebt om je controle te vergroten.
Soms is onderzoeken wat in het nu mee beweegt uit je verleden een goede manier om nu andere ervaringen op te gaan doen.

Grensoverschrijdende ervaringen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • gepest zijn als kind
  • getuige van huiselijk geweld
  • slachtoffer van huiselijk geweld
  • seksueel misbruik
  • verkrachting

Als nodig kan ik ook met je meegaan naar de tandarts om je te helpen controle over de situatie te houden en je de mogelijkheid krijgt hardop te zeggen wat je nodig hebt.


De ervaring leert dat delen van je angst de belangrijkste stap is. Probeer het uit en schrijf of vertel mij over je angst. Je zult merken hoe bevrijdend dit kan zijn en hoe dat een andere kijk geeft op een vaak al jarenlang verborgen angst.


Mail: info@bangbijdetandarts.nl
Tel:  06-20340698